SŁONECZNY WEEKEND WEDŁUG POGODYNKA.PL

Temat: Czy wyniki są prawidłowe ?
" />Panie Doktorze.Ponieważ jestem "niby" zdrowa a nadal nie zachodzę w ciążę postanowiłam zrobić podstawowe badania krwi oraz badanie tarczycy.Proszę o ich ocenę, bo w internecie są różne normy.

Morfologia
Leukocyty - 6,7 tys/ul
Erytrocyty - 4,83 mln/ul
hemoglobina - 13,7 g/dl
hematokryt - 41,8 %
MCV - 86,5 fl
MCH – 28,4 pg
MCHC – 32,8 g/dl
Płytki krwi – 286 tys/ul
Limfocyty – 37,2 %
Inne (Eo, Bazo, Mono) – 7 %
Neutrofile – 55,8 %
Limfocyty – 2,5 tys/ul
Inne (Eo, Bazo, Mono) 0,5 tys/ul
Neutrofile – 3,7 tys/ul
PDW – 11,8 fl
MPV – 10,1 fl
P-LCR – 26,6 %
TSH 3-cia generacja – 1.22 ulU/mL
Czy moje wyniki są dobre ?
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=12795



Temat: Czy wyniki są prawidłowe ?
" />
">Panie Doktorze.Ponieważ jestem "niby" zdrowa a nadal nie zachodzę w ciążę postanowiłam zrobić podstawowe badania krwi oraz badanie tarczycy.Proszę o ich ocenę, bo w internecie są różne normy.

Morfologia
Leukocyty - 6,7 tys/ul
Erytrocyty - 4,83 mln/ul
hemoglobina - 13,7 g/dl
hematokryt - 41,8 %
MCV - 86,5 fl
MCH – 28,4 pg
MCHC – 32,8 g/dl
Płytki krwi – 286 tys/ul
Limfocyty – 37,2 %
Inne (Eo, Bazo, Mono) – 7 %
Neutrofile – 55,8 %
Limfocyty – 2,5 tys/ul
Inne (Eo, Bazo, Mono) 0,5 tys/ul
Neutrofile – 3,7 tys/ul
PDW – 11,8 fl
MPV – 10,1 fl
P-LCR – 26,6 %
TSH 3-cia generacja – 1.22 ulU/mL
Czy moje wyniki są dobre ?
Tak Z poważaniem JD
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=12795


Temat: interpretacja wyników
" />Proszę o interpretację wyników.
Leukocyty: 7,0
Erytrocyty: 5,0
Hemoglobina: 15,4
Hematokryt: 44,80
MCV: 89
MCH: 31
MCHC: 34,4
Płytki krwii: 252
Limfocyty % : 38
Inne (Eo,Bazo,Mono) % 13
Neutrofile %: 50
Limfocyty #: 2,7
Inne (Eo,Bazo,Mono)# 0,9
Neutrofile#: 3,50
RDW-CV: 12
PDW: 13
MPV: 11.00
P-LCR: 33
OB: 18
Glukoza: 4,88
Potas: 4,20
tsh też już miałem robione kiedyś i było okej.

Płeć: M
Wiek: 20

Objawy: takie jak przy nerwicy lękowej.
Źródło: lith.nerwica.com/viewtopic.php?t=24526


Temat: Morfologia - wyniki i kilka pytań
CO oznaczają te wyniki??
leukocyty 5,6 tys/ul
erytrocyty 4,79 mln/ul
hemoglobina 12,4 g/dl
hematokryt 37,5 %
MCV 78,32 fl
MCH 25,92 pg
MCHC 33,1 g/dl
płytki krwi 126 tys/ul
limfocyty 29,1%
inne (Eo, Bazo Mono) 5,3%
Neutrofile 65,6%
limfocyty 1,6 tys/ul
inne (eo, Bazo, Mono) 0,3 tys/ul
neutrofile 3,7 tys/ul
RDW-CV 13,9%
PDW 19,41 fl
MPV 12,4 fl
P-LCR 43,41 %

Dodam, że od jakiegoś czasu mam regularnie obniżone wartości MCV MCH, czasem PLT, łatwo pojawiaja mi się siniaki... czy może to byc jakaś anemia, nawet jeśli hemoglobina i erytrocyty, hematokryt są w normie?? Czy to może w jakikolwiek sposób wpływac na serce?? Z góry dziękuję :->
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=1838


Temat: WYNIKI KRWI I DOLEGLIWOSCI -WEJDZ I POMOZ
WITAM!
Mam 24 lata .Ostatnio /tzn 2 miesiace a najbardziej 3 ostatnie tygodnie/ zle sie czuje.
Bylam u lekarza ogolnego ,ktory skierowal mnie na bad. krwi .A oto wyniki:
1.Erytrocyty 4,05
2. Hemoglobina 10,7
3. Hematokryt 33,00
4. MCV 81,5
5. MCH 26,4
6. MCHC 32,4
7. Plytki 313 tys/ul
8. Limfocyty -mam wpisane 2 razy :
a. 35,6%
b. 2,1 tys/ul
9. EO,BAZO,MONO 0,4 tys/ul
10. MPV 8,5 FL
11. Glukoza 5,04 mmol/l
12. Zelazo 3,15 umol/l
13. TSH 3cia generacja 7,15 ulU/mL

Ponadto odczuwam:
-brak sil
ciagle zmeczenie, apatia, -sZybciej sie mecze niz to bylo kiedys
- oslabienie ,zawroty glowy /podczas mycia krzesel w pracy-uderzenie fali goraca ,omdlenie, nudnosci/
-nadmierne pocenie przy marszu
- bole kosci-od kilku dni szczegolnie kolana, przez ktore nie moge chodzic, bo bola ,az nie chce sie wstawac z lozka
- poczucie klucia w sercu ( ?) podczas lekkiego wysilku/typu niesienie plecaka jak wczoraj i przedwczoraj/
- uczucie pelnosci w zoladku,jakbym zjadla mase jedzenia /-dzis wymioty
- powiekszone wezly chlonne od kilku miesiecy
-caly czas choruje, brak m i odpornosci
-bladosc cery
-mrowienie nog, stop


mam 24 lata.

DZiekuje z gory za pomoc przy interpretacji.
-
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=1081


Temat: Wyniki krwi
Witam! Od dluzszego czasu robie wyniki krwi i mam niskie plytki krwi, chcialabym dowiedziec sie ccos wiecej bardzo prosze o pomoc.To sa moje ostatnie wyniki z 1.10.2007.

leukocyty 6,5
erytrocyty 4,51
hemoglobina 14,3
hematokryt 40,9
MCV 90,7
MCH 31,7
MCHC 35,0
RDW 13,0
plytki krwi 89

limfocyty 36,0
inne)Eo,bazo,Mono( 4,9
neutrofile 59,1

limfocyty 2,3
inne (eo,bazo,mono) 0,3
neutrofile 3,8


jezeli chodzi o plytki krwi to z tym jest roznie najnize mialam 79. czy to cos powaznego?dziekuje pozdrawiam
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Wyniki krwi
Witam,
robilam wyniki krwi i moj lekarz rodzinny nie potrafi wytlumaczyc wzrostu rdw.mam 20 lat a dodatkowym zmartwieniem jest to ze wypadaja mi wlosy w jednym miejscu(nad uchem).Oto wyniki z 29 stycznia:
Leukocyty 5,6 tys/ul
erytrocyty 5,07 mln/ul
hemoglobina 12 g/dl
hematokryt 36,5 %
MCV 72 fl
MCH 23,8 pg
MCHC 33 g/dl
plytki krwi 290 tys/ul
limfocyty 48,8 %
inne(Eo,Bazo,Mono) 8,6 %
neurofile 42,6%
limfocyty 2,7 tys/ul
Inne(Eo,Bazo,Mono) 0,4 tys/ul
neurofile 2,5 tys/ul
RDW-CV 16,2 %
PDW 12 fl
MPV 9,1fl
i po takich wynikach lekarz zlecil mi przyjmowanie zelaza (Tardyferon Fol). Powtórzyłam wyniki 18 lutego, i oto one:
RBC 5,44 10^6/mm^3
MCV 75,3 um^3
RDW 24,9 %
HCT 41%
PLT 261 10^3/mm^3
MPV 8,3 um^3
WBC 4,3 10^3/mm^3
HGB 13,8 g/dl
MCH 25,4 pg
MCHC 33,7 g/dl
LYMF 1,6 10^3/mm^3
GRAN 2,3 10^3/mm^3
MID 0,4 10^3/mm^3
LYMF 38,2 %
GRAN 54,5 %
MID 7,3%

Fe 58,5 ug/dl
CRP ujemne
Czy ktoś potrafi wytlumaczyc wzrost rdw pomimo przyjmowanego zelaza?Z grory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Wyniki krwi
Witam
Proszę o interpretacje wyników.

Byłam u swojego ginekologa, gdyż przestałam miesiączkować, dodam, iż połtorej roku temu urodziłam synka i od porodu bardzo schudłam. Pani doktor podejrzewała anoreksję i skierowała mnie na badania LH, FSH, TSH i prolaktyny po metoklopramidzie. Przy okazji tych badań zrobiłam inne podstawowe.

Erytrocyty 4,71
Homoglobina 15,1
Hematokryt 43,3
MCV 92
MCH 32,1
MCHC 35
RDW 13,5
leukocyty 9,8
limfocyty 15
Neutrolite 77
inne (Eo, Bazo,Mono) 8
limfocyty 1,5 ty
plytki krwi 244
MPV 10,4
PDW 11,0
limfocyty 41.5 [20,0-45,0]
monocyty 12,4 [2,0-10,0]
eozynofile 0,9 [1,0-7,0]
bazofile 0,4 [0,0-2,0]


lekarza kazal mi poworzyc badania i dwa dni pozniej wyszlo to

WBC 3,2 [4,5-11]
MPV 10,9 [6-10]
P-LCR 33,3%

LYMPH 26,1 0,8352 [20-45]
MXD 7,1 0,2272 [2-10]
NEUT 66,8 2,1376 [40-70]
RBC 4,23 [3,5-5]
HGB 12,6 [12-15,6]
HCT 37,8 [35-46]
MCV 89,4 [80-100]
MCH 29,8 [26-34]
MCHC 33,3 [31-35]
RDW_CV 11,9 [10-15]
PLT 156 [150-400]
PDW 15,7 [8-18]


wzor krwinek bialych
paleczkowane -
podzielone 70
kwasochlonne 2
limfocyty 26
monocyty 2


wynik badania poziomu CRP = 0,32 mg/l [0-5]

Prosze o jakies sugestie rady[/quote]
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Wyniki krwi
witam.bardzo prosze o interpretacje moich wynikow krwi.pierwsze wyniki robilam 15-04-2008 roku
leukocyty 3,1
erytrocyty 3,83
hemoglobina 12,3
hematokryt 36,2
MCV 94,5
MCH 32,1
MCHC 34
PLYTKI KRWI 203
LIMFOCYTY 35,5
EO,BAZO,MONO 10,4
NEUTROFILE 54,1
RDW-CV 12,7
PDW 9,8
MPV 8,9
po analizie tych wynikow pani doktor stwierdzila u mnie anemię i otrzymalam żelazo w tabletkach na 3 m-ce i kwas foliowy.po kuracji znow poszlam na kontrolne badanie krwi 22/07/2008 :
WBC 3,4
LYMPH% 36,8
MONO% 4,8
GRA% 58,4
LYMPH 1,2
MONO 0,1
GRA 2,1
RBC 4,1
HGB12,8
HCT 37,8
MCV 92
MCH 31,3
MCHC 33,9
RDW 13
PLT 199
PDW 12,6
MPV 7,7 PCT 0,154 i po tych wynikach pani doktor nadal kazala mi brac zelazo , ale niestety mój żołądek tego juz nie wytrzymał ,potwornie mnie bolał ,mialam zawroty glowy i bardzo słabo sie czułam, poszlam do innego lekarza i pokazalam mu wyniki a on powiedzial ze zadnej anemii tu nie widzi i nie mam panikowac.dostałam kroplówki na wzmocnienie glukoze z magnezem.teraz czuje sie lepiej ,ale ponownie chcialam skontrolowac moja krew no i 25/09/2008 byłam na pobraniu . oto one:
WBC 3,4
LYMPH% 32,8
MONO% 4,9
GRA% 62,3
LYMPH 1,1
MONO 0,1
GRA 2,2
RBC 3,91
HGB12,6
HCT 37,2
MCV 95
MCH 32,3
MCHC 34
RDW 11,2
PLT 185
PDW 13,7
MPV 7,5
PCT 0,139
bardzo prosze o interpretację.pozdrawiam
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Wyniki krwi
Wyniki w porządku, dość nisko leukocyty, tym samym granulocyty i limfocyty, które głównie je tworzą, ale są w normie i niektórzy tak mają, np ja, poraktycznie identyczne parametry. Hemoglobina dość nisko (dolna granica normy), można zbadać poziom żelaza i ferrytyny, (ocenić gospodarkę żelazową), choć Hb i pozostałe parametry z nią związane są w normie lub mieć na uwadze to i lepiej się odżywiać, spożywać produkty bogate w żelazo.
Mono, eo, bazo - procent jest wyższy zapewne z uwagi na dość niskie wartości głownie granulocytów, nie ma to raczej znaczenia, trzeba by mieć ilościowo monocyty, eozynocyty, bazocyty. Następnym razem idź do labu, które robi morfologie 5-diff. Teraz miałaś morfologie 3-diff. Pozdrawiam
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Wyniki krwi
dzisiaj odebrałam wyniki krwi. Dziwne, bo bardzo różnią się od poprzednich. 14.06.2010r. WBC - 2,2, obecnie 6,2.
Aktualne wyniki:
Leukocyty - 6,2 [3,8-10 3 dni temu wynosiły 2,2];
Erytrocyty - 4,5
Hemoglobina - 12,5
Hematokryt - 37,6
MCV - 83,7
MCH - 28
MCHC 33,2
płytki krwi - 263,0
Limfocyty % - 49 [norma 20-45 3 dni temu wynosiły 32,2]
Inne (Eo, Bazo, Mono) % - 27 [norma 3-14]
Neutrofile % - 25 [norma 40-70]
Limfocyty# 3,0
Inne (Eo, Bazo, Mono)# 1,7
Neutrofile# 1,5 [norma 2,5-7]
RDW-CV 13
PDW 11
MPV 10,50
P-LCR 28
Rozmaz krwi:
pałeczkowate -4
segmentowate 33 [norma 40-70]
kwasochłonne 19 [norma 1-5]
zasadochłonne 1
limfocyty 36
monocyty 6
inne komórki 1

Dodatkowo w wynikach moczu:
ciężar: 1,012 [norma 1,015-1,030]
GGTP 46 [norma do 40]
ALT 135 [norma do 33]
AST 58 [norma do 32]

Dostałam skierowanie do hematologa, ale z pierwszymi wynikami, gdzie WBC wynosiły 2,2. Teraz nie wiem, czy z takimi wynikami gnać do hematologa, czy do zwykłego internisty.
Będę wdzięczna za wszelką podpowiedź jeśli ktoś potrafi zinterpretować te wyniki.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Wskaźnik anizocytozy płytek (?)
Witam
ostatnio zrobiłam badanie ogólne krwi i wszystkie wartości mam w sumie w normie... poza wskaźnikiem anizocytozy plytek. Norma wynosi wg dołączonej tabelki 6,0-11,0 ( kobieta, 21 lat ) a mi wyszło 14,0 fL

chciałam zapytać co to może oznaczać, i czy to się jakoś leczy.

Z góry dziekuję za odpowiedź

ps. wszystkie dane:

leukocyty 7,2 tys/ml
limfocyty 2,8 tys/ml 38%
MXD (eo;bazo; mono) 0,6 tys/ml 52,6 %
neutrofile 3,8 tys/ml
erytrocyty 4,7 mln/ml
hemoglobina 14,3 gdl
hematokryt 41,2 %
śr. objętość krwinki 86,9 fl
śr zawartość Hb w krwince 30,2 pg
śr. stężenie Hb w krwinkach 34,7 g/dl
wsk. anizocytozy erytrocytów 12,7 %
płytki krwi 249 tys/ml
wsk. anizocytozy płytek 14,0 fL :!:
średnia objętość płytek 10,8 fL
% płytek olbrzymich 32,9 %
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=743