SŁONECZNY WEEKEND WEDŁUG POGODYNKA.PL

Temat: subpopulacja
" />Witam zrobiłam badanie na subpopulację limfocytów i wszystkie wyniki poza liczbą komórek NK (CD3-CD16+/CD56+) są w normie. Wynik liczby komórek NK (CD3-CD16+/CD56+) to 0.51 a norma 0.09-0.43. Proszę o informację co można z tym zrobić, jestem w początkowej fazie brania tabletek antykoncepcyjnych przed wyciszeniem
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=68570



Temat: Powiększona śledziona-jakie wykonać badania?
Witam,moim problemem jest to,że wykryto u mnie powiększoną śledzionę.Lekarz rodzinny wysłał mnie na morfologię,oto wyniki:
leukocyty 4,64
erytrocyty 4,47
hemoglobina 14,2
hematokryt 38,8
mcv 86,8
mch 31,8
mchc 36,6
rdw 12,7
płytki krwi 203
mpv 10,1
neutrocyty 2,49
limfocyty 1,56
monocyty 0,44
eozynocyty 0,14
bazocyty 0,01
%neutrocytów 53,7
%limfocytów 33,6
%monocytów 9,5
%eozynocytów 3
%bazocytów 0,2
PAŁECZKI 1,9
NEUTROCYTY 51,9
LIMFOCYTY 36,1
MONOCYTY 3,7
EOZYNOCYTY 4,6
BAZOCYTY 1,9
Lekarz rodzinny stwierdził,że jest podwyższona liczba bazofili w rozmazie,ale niczego niepokojącego nie widzi i stwierdził,że mam się nie przejmować bo bez śledziony można żyć.Znajoma lekarz immunolog stwierdziła,że powinnam zrobić dodatkowo badanie subpopulacji limfocytów oraz przeciwciała p/w płytkowe.Niestety tego typu badania robione prywatnie są bardzo drogie.Bardzo proszę o informację,czy posłuchać lekarza ogólnego i nie przejmować się śledzioną czy jednak zrobić jakieś dodatkowe badania, które stwierdzą co jest przyczyną powiększenia śledziony?
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=1718


Temat: Podwyżsszone ALT i AST
Witam
mam pytanie, wdzięczna będę za odpowiedź
mojemu mężowi wyszły w lutym następujące wyniki (pisze tylko te które nie są w normie)
RDW 10,2%
LYM 3,9
LYM% 53
ALT 51
AST 50
Granulocyty 43%
Limfocyty 55%

Po 3 miesiącach został skierowany na powtórne badania i teraz wyszły mu następujące:
ASP 34
AST 44
ALP-AMP 108
OB 12

Co mogą oznaczać te wyniki?
Bardzo prosze o odpowiedź
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=10987


Temat: PYTANIE DO PANA WETERYNARZA :(:(:(
Panie Doktorze, zdecydowalam sie na ta operację. Zrobilam psu echo serca i wyszlo ze ma wade serca zastawkowa... niepokoja mnie tez wyniki badania krwi: leukocyty 6,4 (a norma zawiera sie w przedziale 9,0-10,0 tys/mm3), ALAT 76 (norma to 3-50 U/L), AP 163 (norma 20-155U/L), kreatynina 0,8 (norma 1,0-1,7mg/dl).

Pozostale wyniki ma OK. Tzn:

hemoglobina 17,6 (norma 12-18)
hematoktyt 51,6 (norma 37-55%)
MCV 71.0 (norma 60-77)
MCHC 34,1 (norma 32-36)
limfocyty 23 (norma 12-30%)
monocyty 5 (norma 3-10%)
kwasochlonne 1 (norma 0-10%)
paleczki 2 (norma 0-3%)
segmenty 69 (norma 66-77%)
plytki krwi 326 (norma 200-580)
AspAT 28 (norma 1-37)
glukoza 78 (norma 70-120)
mocznik 21,5 (norma 20-45)

pies oprocz tej brodawki na powiece ma tez narosl w uchu... i ktos mi poradzil zeby pod 1 narkoza usunac obie (metoda zamrazania czy jakos tak) ale ja juz sama nie wiem.. czy moglby mi Pan napisac o czym swiadcza te wyniki ktore wypisalam? na serce piesek dostal juz lek o nazwie Metazydyna, podaje mu go 2 razy dziennie po 1 tabletce.
Czy moge miec pewnosc ze psu nic sie nie stanie podczas operacji (jesli chodzi o jego serduszko?) czy przy podanych wynikach pies moze miec operacje ? bardzo prosze o odp.
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=5101


Temat: Wyniki krwi
Witam
proszę o pomoc w interpretacji wyników, Kobieta 43l:

17.09.2007

Erytrocyty 4,16 mln/ul
Leukocyty 5,42 tys/ul
Hemoglobina 11,2 g/dl
Hematokryt 34,9 %
MCV 83,9 fl
MCH 26,9pg
MCHC 32,1 pg/dl
Płytki krwi 208 tys/ul
Limfocyty 23,8 %
OB 11

Reszta morfologii w normie

Poza tym:

anty HCV ujemny
HBs antygen ujemny
TSH 3-cia generacja 1.90 ulU/mL
żelazo 192 ug/dl (zastosowano normy przynależne do przedziału wiekowego) czyli 43 lata
ferrytyna 9,72 ng/ml
fosfataza alkaliczna 48,6 IU/L
Glukoza 89 mg/dl
AIAT 9,5 IU/L
bilirubina 0.70 mg/dl
cholesterol całkowity 163 mg/dl
LDL 95,8 mg/dl
HDL 51 mg/dl


26.10.2007

żelazo 186 ug/dl
kwas foliowy 6.10 ng/ml
witamina B12 (wynik w surowicy) 186 pg/ml

EBV IgM 2.23 AU/ml
EBV IgG >200.00 RU/ml

USG jamy brzusznej OK
USG tarczycy OK
USG ginekologiczne OK
cytologia gr II, łagodne zmiany komórkowe, zmiany oczynowe zw. z zapaleniem (leczę się)

Kłopoty z niskim poziomem hemoglobiny były od lat - nie leczone, ponieważ nie były to wartości krytyczne wg. lekarzy.

Obecnie słabo się czuję, zmęczenie, senność, czasami zdarza się coś, co trudno opisać - zapominam rzeczy, warazów, które absolutnie są mi znane, drętwienie palców u nóg, skurcze łydek.
Misiączki nie są obfite.

Internista dał mi skierowanie do hematologa - wizyta umówiona dopiero na koniec grudnia. Nie biorę obecnie żadnych leków.

Czy mam powody do niepokoju? Proszę o pomoc.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Brak apetytu i pragnienie:(
Od poniedzialku Lata przestala jesc sucha karme a przy tym zaczela bardzo duzo pic Przez pierwsze dwa dni myslelismy ze strzela focha zeby dostac inne jedzenie bo nie mozna bylo nazwac tego zachowania utrata apetytu - poprostu czatowala przy lodowce i pochlaniala wszystko poza karma i nadal duzo pila. Zachowanie w normie , moze tak 20-30% jest spokojniejsza. W czwartek zwymiotowala zaraz po zjedzeniu ale to byl chyba efekt zachlannosci bo nic nie pogryzla do tego doszlo jednodniowe rozwolnienie ale chyba na skutek podania mleka W piatek zmieszalismy jej suchy pokarm z miesem i zjadla ale juz w sobote nie tknela, zjadla tylko kawaleczki miesa z reki.
Bylismy u weta zostaly zrobione badania krwi i moczu, ma podwyzszone leukocyty, AspAT, bialko calkowite i albumina znacznie ponizej dolnego poziomu .
Brzuch miekki nie powiekszony i nie ma bolesnosci, temperatura podrecznikowa, waga praktycznie bez zmian, wezly chlonne nie powiekszone, brak wyciekow z drog rodnych.
Lata jest 3tyg po cieczce wiec pierwsze podejrzenie padlo na ropomacicze zamkniete. Dostala na wszelki wypadek antybiotyk podawany wlasnie przy ropomaciczu. Jutro jedziemy na USG calej jamy brzusznej/dzis w calej Warszawie nie ma specjalisty:(/.
Moze macie jakies sugestie na co powinnam zwrocic jeszcze uwage, moze jakies dodatkowe badania?
I bardzo prosze o kciuki za Latke
Morfologia:
Leukocyty 14,9
Erytrocyty 7,31
Hemoglobina 11,05
Hematokryt 0,51
MCV 70
MCHC 21,5
Plytki krwi 591
Obraz krwinek bialych
Kwasochlonne 4
Segmentowane 80
Limfocyty 16
Obraz krwinek czerwonych bez zmian
Biochemia
AspAT 68,0
AIAT 25,0
ALP 34,0
Kreatynina 1,0
Mocznik 43,9
Bialko calkowite 28,0
Albumina 18,0

Mocz
Gestosc wzgledna 1,010
Barwa jasno zolta
Przejzystosc lekko metny
Odczyn kwasny
Bialko slad
Glukoza, Ketony, Barwniki zolciowe nieobecne
Urobilinogen w normie
Osad moczu mierny zolty st.
Nablonki wielokatne pojedyncze w prep.
Nablonki okragle pojedyncze w prep.
Leukocyty 0-1
Erytrocyty 0-1
Waleczki nie znaleziono
Krysztalki nie znaleziono
Flora bakteryjna mierna

pozdr
Źródło: szwajcary.com/viewtopic.php?t=3748


Temat: Żółtaczka - Niunia w stanie ciężkim
" />Po wczorajszej wieczornej wizycie w szpitalu:
Stan ogólny nieco lepszy - coraz większe zainteresowanie otoczeniem, coraz przytomniejsza, nawet troszeczkę była aktywna. Je sama coraz więcej. Wyrażnie ucieszona z wizyty, chętnie weszła na ręce i ułożyła się już nie na zasadzie "w jak najciemniejszy zakamarek" ale tak żeby się podłożyć do głaskania. Niestety dalej zażółcona, wychudzona, silnie osłabiona. Ale wydaje mi się że i futerko jakby minimalnie bardziej błyszczące i sprężyste....

Morfologia była trochę więcej (niedużo ale jednak) niż minimalnie lepsza. Próby wątrobowe gorsze niż w poniedziałkowej morfologii (sterydy i antybiotyk tu robią swoje) ale od pierwotnych, piątkowych, wyników są i tak o niebo lepsze.

Pełne wyniki dotychczasowych morfologii:

18.07.2008
- Morfologia:
Leukocyty: 22,80 G/l
Erytrocyty: 5,41 T/l
Hemoglobina: 5,28 mmol/l
Hematokryt: 0,30 l/l
MCV: 55,6 fl
MCHC: 17,5 mmol/l
Płytki krwi: 1223 G/l
- Obraz krwinek białych:
Segmentowanie: 72 %
Limfocyty 28 %
- Obraz Krwinek czerwonych:
Anizocytoza: dość znaczna
Polichromazja: znaczna
Poikilocytoza: nieznaczna
Oligochromia: nieznaczna
Erytroblasty: 2 /100 leuk.
- Oznaczenia biochemiczne:
AspAT 1210,0 U/L
AIAT 1960,0 U/L
ALP 717 U/L
Kreatynina: 1,5 mg/dl
Mocznik: 214,0 mg/dl
Białko całkowite: 55,0 g/l
Gamma GT: 270,0 U/L
Bilurubina całkowita: 15,8 mg/dl

21.07.2008
- Morfologia:
Leukocyty: 20,40 G/l
Erytrocyty: 1,99 T/l
Hemoglobina: 1,98 mmol/l
Hematokryt: 0,12 l/l
MCV: 60,3 fl
MCHC: 16,58 mmol/l
Płytki krwi: 268 G/l
- Obraz krwinek białych:
Pałeczkowate: 1 %
Segmentowanie: 69 %
Limfocyty 30 %
- Obraz Krwinek czerwonych:
Anizocytoza: znaczna
Polichromazja: dość znaczna
Poikilocytoza: nieznaczna
Oligochromia: znaczna
- Oznaczenia biochemiczne:
AspAT 452,0 U/L
AIAT 321,0 U/L
ALP 111 U/L
Kreatynina: 1,0 mg/dl
Mocznik: 147,0 mg/dl
Gamma GT: 89,0 U/L
- Jonogram:
Sód: 155,3 mmol/l
Potas: 2,5 mmol/l
Chlorki: 130,6 mmol/l

23.07.2008
- Morfologia:
Leukocyty: 22,00 G/l
Erytrocyty: 2,51 T/l
Hemoglobina: 2,61 mmol/l
Hematokryt: 0,17 l/l
MCV: 67,0 fl
MCHC: 15,3 mmol/l
Płytki krwi: 242 G/l
- Obraz krwinek białych:
Pałeczkowate: 2 %
Segmentowanie: 82 %
Limfocyty 16 %
- Obraz Krwinek czerwonych:
Anizocytoza: znaczna
Polichromazja: dość znaczna
Poikilocytoza: nieznaczna
Oligochromia: znaczna
- Oznaczenia biochemiczne:
AspAT 580,0 U/L
AIAT 498,0 U/L
ALP 59 U/L
Kreatynina: 0,9 mg/dl
Mocznik: 85,0 mg/dl

Transfuzja na razie nie jest brana pod uwagę - jest poprawa w morfologii i lepiej żeby dalsza następowała samoistnie niż była "wyciągana za uszy" z dodatkowym obciążeniem organizmu.

Po raz pierwszy od przywiezienia do szpitala usłyszałem jakiekolwiek przebąknięcie o wypuszczenia Niuni do domu... Jeżeli utrzyma się taka tendencja zmian jak jest to może za dwa, trzy dni...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=4303